В МКМ започна подготовката за новогодишните празници

30 декември 2021
В МКМ започна подготовката за новогодишните празници

В МКМ започна подготовката за новогодишните празници.


А вие ще запретнете ли ръкави за една вкусна новогодишна питка?


Приготвили сме една вкусна рецепта:


Необходими продукти


• 1 кубче мая
• 500 мл. вода
• 1 с.л. сол
• 3 с.л. захар
• 100 мл. олио
• Брашно колкото поеме (около 1 кг. или малко повече)
• Масло за намазване


Начин на приготвяне


1. Разтворете маята в 150 мл. хладка вода. Добавете щипка сол и щипка захар. Разбъркайте и сложете малко брашно, колкото да се получи смес за кекс. Разбъркайте и оставете кваса да втасва. Когато сместа се надигне и удвои обема си, значи е готова и може да започнете да правите тестото за питката.


2. Вземете дълбока купа. В нея сложете водата, 1 с.л. сол, 3 с.л. захар и разбъркайте. Добавете олиото и продължете да бъркате. Сега прибавете кваса към тази смес и бъркайте. Идва ред на брашното. Добавяйте го постепенно и бъркайте. Тази смес ще поеме около 1 кг. брашно, може и малко повече. Месете, докато се получи тесто, като за хляб. Не трябва да лепне по пръстите. Оставете тестото да втасва. То трябва да удвои обема си. Когато това стане е време да оформите и самата питка.


3. Разделете тестото на няколко топки, в зависимост от големината на тавата, която ще използвате. Всяка една топка намажете с масло и оставете да престои за 10-15 минути, докато тестото поеме маслото.
4. Намажете дъното на тавата с олио и наредете топките, една до друга. Оставете отново да втасва. Когато тестото удвои обема си и вдигайки тавата, тя е станала значително по-лека, значи е време да я слагате във фурната. Печете на 200 градуса, до получаване на кафява коричка.

Приятно готвене и добър апетит с МКМ!

Елдата принадлежи към група храни, които обикновено се наричат ​​​​псевдозърнени храни. Псевдозърнените култури са семена, които се консумират като зърнени култури, но не растат върху треви.

прочети още

Булгурът е невероятно универсално пълнозърнесто с древни корени в кухните на Близкия изток, Средиземноморието и Западна Азия – и с основателна причина. Научете повече.

прочети още

Коледно пожелание от екипа на МКМ

прочети още