Бобът - да се запознаем с него!

9 декември 2021
Бобът - да се запознаем с него!

Много хора смятат, че бобът е вкусно, питателна и неизменна част към ястията им. Това е така, но най-често се разбира погрешно, към коя хранителна група принадлежи той.

 

Подобно на зеленчуците, бобът е пълен с фибри, витамини, минерали и фитонутриенти (широка гама от растителни съединения. Фитонутриентите са ценни съюзници в борбата със сериозни заболявания.), които спомагат за вашето добро здравословно хранене.

Въпреки това, за разлика от повечето зеленчуци, бобът предлага значително количество растителен протеин.

В тази статия споделяме дали бобът е зеленчук или трябва да бъде категоризиран като нещо друго.

 

Ботанически бобът се класифицира в група растителни храни, известни като бобови растения.

Всички бобови растения са членове на семейство цъфтящи растения, наречени Fabaceae.
Бобови (Fabaceae) е семейство двусемеделни растения от разред Fabales. То включва над 19 400 вида в около 730 рода и е третото по големина семейство Покритосеменни растения след семействата Салепови (Orchidaceae) и Сложноцветни (Asteraceae). Сред бобовите са голям брой важни земеделски култури, като соя, фасул, грах, люцерна, фъстък, повечето от тях обединявани в групата зърнено-бобови култури.
Тези растения произвеждат плодове и семена в шушулка.

Тъй като бобовите растения са уникални в хранително отношение, те понякога се считат за собствена хранителна група. Те обаче по-често се категоризират с други растителни храни като зеленчуци.

Терминът „боб“ се отнася до една категория семена от бобови растения. Други категории включват леща, лупина (род покритосеменни растения от семейство Бобови. Родът включва над 200 вида, като най-голяма разнообразие се наблюдава в Северна и в Южна Америка.) и фъстъци.

 

Често срещаните сортове боб включват:

Обикновен боб: бъбрек, пинто, бял и морски боб
Соеви зърна: едамаме и продукти като тофу и соево мляко
Нахут: известен също като гарбанзо и използван за приготвяне на хумус
Грах: зелен, нацепен зелен и нацепен жълт грах

 

РЕЗЮМЕ

 

Фасулът е растителна храна, известна като бобови растения. Често консумираните зърна включват боб, морски боб, соя и нахут.

Класифицира се като зеленчук

В хранително отношение бобът е известен като богат източник на протеини, витамини, минерали и въглехидрати, включително както разтворими, така и неразтворими фибри.

Ето съдържанието на хранителни вещества в типична порция от 1 чаша (172 грама) варен шарен боб:

Калории: 227
Въглехидрати: 41 грама
Протеин: 15 грама
Мазнини: 1 грам
Фибри: 15 грама
Фолат: 64% от дневната стойност
Калий: 13% от дневната стойност
Фосфор: 19% от дневната стойност
Магнезий: 29% от дневната стойност
Желязо: 20% от дневната стойност

 

Въпреки че точното съдържание на хранителни вещества в зърната варира в зависимост от вида на боба и почвата, в която се отглеждат, повечето от тях са особено богати на фолиева киселина, желязо, магнезий, фибри и протеини.
Подобно на много зеленчуци, бобът е богат на растителни съединения, известни като фитонутриенти, които могат да помогнат за предотвратяване на хронични заболявания. Изследванията показват, че редовното ядене на боб и други варива може значително да подобри цялостното ви качество на здравословно състояние.

Поради хранителния си състав и високото съдържание на фибри, бобът и другите бобови растения често се класифицират като част от групата на растителните храни.

Те могат също така да бъдат допълнително категоризирани в подгрупата „нишестени зеленчуци“, наред с картофите и тиквата, поради относително високото им съдържание на нишесте в сравнение с други видове зеленчуци.


Част от групата на протеиновите храни

 

Може би една от най-уникалните хранителни характеристики на боба е съдържанието на протеини.

За разлика от други видове зеленчуци, бобът често се счита за част от групата на протеиновите храни. Всъщност бобът е популярен заместител на месото и други животински източници на протеини във вегетарианската и веганската хранителни режими.

Фасулът е и един от най-достъпните източници на протеини, което ги прави безценен компонент от глобалното предлагане на храни.


По същество бобът може да се счита за бобово растение, протеин или зеленчук.

Независимо в коя категория ги поставяте, редовната консумация на боб и други бобови растения може да допринесе за здравословен, полезен и добре балансиран хранителен режим.

Добър апетит с продуктите на МКМ!

 

А вие ще запретнете ли ръкави за една вкусна новогодишна питка? Приготвили сме една вкусна рецепта.

прочети още

Елдата принадлежи към група храни, които обикновено се наричат ​​​​псевдозърнени храни. Псевдозърнените култури са семена, които се консумират като зърнени култури, но не растат върху треви.

прочети още

Булгурът е невероятно универсално пълнозърнесто с древни корени в кухните на Близкия изток, Средиземноморието и Западна Азия – и с основателна причина. Научете повече.

прочети още